Hakkımızda

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Program İçeriği

 

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümümüz, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İliç Dursun Yıldırım Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı olarak 2021-2022 eğitim-öğretime başlamıştır.

Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 3 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile iki öğrenci laboratuvarı, üç tam donanımlı sınıf, bir adet konferans salonunda yürütülmektedir.

Laboratuvarlarımız araştırma mikroskopları, çeker ocak, santrifüj, etüv gibi birçok yeni üretim, teknolojik cihazlarla eğitim öğretime hazır bulunmaktadır. Programımızdaki öğrenciler gün boyunca açık olan kütüphaneden, yüksekokul içerisinde bulunan internet hizmetinden kesintisiz olarak faydalanabilmektedirler.

Öğrenim dili Türkçedir.

MİSYON

Yaşam boyu öğrenmeyi ve kendini yenilemeyi ilke edinmiş, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, bilişim ve eğitim teknolojilerini kullanabilen, sağlık sektöründe en üst düzeyde yetkinliğe ulaşmaya çalışan, halk sağlığına ve sorumluluklarına duyarlı, mesleğini ulusal ve uluslararası düzeyde yerine getirebilecek tıbbi laboratuvara dair teknolojik cihazları ve araç-gereçleri kullanım yetkinliğine sahip nitelikli tıbbi laboratuvar teknikerleri yetiştirmek.

 

VİZYON

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programında çağın gereksinimlerine uygun olarak yetiştirilen mezunların kamu ve özel sektörde tercih edildiği, evrensel değerlere saygılı, eğitim-öğretim kalitesinin en üst düzeye çıkartılması için güncel gelişmelerin ve meslek ile ilgili değişimleri sürekli takip eden, istihdam konusunda tercih edilen seçkin bir program olmak.

 

ÖĞRENME HEDEFLERİ

Tıbbi Laboratuvar alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği bilgileri mesleki olarak değerlendirir ve uygular

Tıbbi laboratuvar testleri için hastadan biyolojik materyal alma, bunları saklama ve transferleri konusunda gerekli bilgi ve beceriyi gösterir.

Analiz öncesi hazırlık işlemlerini yapar, preparatları hazırlar, dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygular.

Tıbbi laboratuvarın farklı alanlarıyla ilgili temel testleri uygular, analiz çözeltilerini hazırlar.

Laboratuvarda yapacağı testlerle ilgili olarak çözelti hazırlama konusunda teorik ve pratik beceriyi gösterir.

Tıbbi laboratuvar araç gereçlerini kurallarına ve tekniklerine uygun olarak kullanır, kontrollerini ve bakımını yaparak en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.

Tıbbi laboratuvarda iş organizasyonu yapar, ekip çalışmasının sorumluluk bilincinde mesleki görevlerini yerine getirirken, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.

Tıbbi laboratuvarda güvenlik önlemlerini alır, kişisel güvenlik kurallarını uygular ve güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.

Alanı ile ilgili mesleki ve etik değerleri gözeterek meslektaşları, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.

Tıbbi laboratuvar alanında çalışan bir birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuata uygun hareket eder.

Tıbbi laboratuvar alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerini başarıyla kullanır.